LASIK-kokemuksia

Esitutkimus takana

09.05.2005 21.31 - terveys 

Tänään oli esitutkimus, jossa tarkistettiin silmien kunto ja varmistettiin että leikkaus voidaan tehdä. Tutkimus tehtiin Silmälaserissa, jossa itse leikkauskin luonnollisesti olisi tarkoitus tehdä.

Tutkimus oli käytännössä neliosainen. Ensin käytiin hoitajalla tutkituttamassa kahdella eri laitteella silmän taittokykyä ja muita tietoja. Tämän jälkeen optikko teki normaalin näöntarkastuksen ja laajensi pupillit. Sitten käytiin uudestaan hoitajan johdolla toisella laitteella tekemässä iiristunnistus ja muutamia muita mittauksia, jonka jälkeen päästiin lääkärille. Lääkäri tutki silmänpaineen, verkkokalvon ja kaikin puolin silmän kunnon.

Lopputulos oli lupaava: sarveiskalvo on normaalia hieman paksumpi, joten läpän muodostaminen pitäisi onnistua hyvin. Korkeamman asteen aberraatiovirheitä on silmissä (minulla nk. sombrero-efekti), eli aaltorintamatekniikka on hyvä ottaa käyttöön. Pimeässä valoista tuleva halo-efekti johtuu näistä korkeamman asteen virheistä ja kun ne korjataan, saadaan silmä näkemään entistä paremmin. Alusta alkaen olen suunnitellutkin aaltorintama-tekniikan käyttöä. Hinta on n. 600 euroa kalliimpi, mutta kun kyse on silmistä, se on pieni hinta. Hyvin onnistuessaan leikkaus kuitenkin mahdollistaa elämän ilman piilolinssejä ja silmälaseja todennäköisesti 20-30 vuotta kunnes ikänäkö varmaankin tulee vaivaksi.

Lääkäri kertoi riskeistä ja selitti, että on aika sama leikataanko molemmat silmät samaan aikaan tai erikseen. Jos kuulun siihen 1-2 % ihmisistä, joilla silmät haluavat palata likinäköiseen tilaan, sitä ei kuitenkaan tiedetä vaikka odotettaisi toisen silmän parantumista ennen toisen leikkausta, koska silmissä on eroja. Voi olla että toinen palautuu likinäköiseksi ja toinen ei. Leikkaus myöskin keskeytetään heti, jos jotain ongelmia läpän muodostuksessa ilmenee, joten katastrofeja ei pitäisi ilmetä. Tietysti ymmärrän, että jokainen leikkaus on riski ja aina voi jokin mennä pieleen. Siinä mielessä odottaminen toisen silmän jälkeen olisi ehkä parempi, mutta sitten joutuisin kuitenkin pitämään toisessa silmässä piilolinssiä ja se ei houkuta yhtään. Ja toipilasaikoja olisi kaksi.

Varasin siis yhden leikkausajan (silmät leikataan kuitenkin erikseen, laser kalibroidaan välissä ja välineet vaihdetaan uusiin) kesäkuun alkupuolelle ja nyt pienellä jännityksellä odotan miten käy. Toiveet ovat korkealla, eiköhän tämä tästä vielä onnistu.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu